All news
21 märts 2023
by Eero Pärgmäe
Share this article:

Eesti riiklikku lennufirmasse Nordic Aviation Group’i kuuluv lennuettevõte Xfly ja Soome lennukool Patria Aviation alustasid koostööd uute pilootide koolitamisel

Nordic Aviation Group’i kuuluva lennufirma Xfly lennukoolis alustab õpinguid uus grupp noori piloote. 18-kuuline õppeprogramm viiakse läbi Soomes, koostöös ühe Euroopa tunnustatuima lennukooli Patria Aviationiga. Kadetid õpivad integreeritud kursusel ja lõpetavad programmi turbopropellerlennuki ATR72 tüübipädevusega ning garanteerivad sellega endale töökoha Eesti lennufirmas. Suurem osa õppest viiakse läbi Tamperes, kus asuvad ka koolituspartner Patria Aviation kaasaegne õppehoone ja angaarid, samas valdav osa õppelendudest toimuvad Hispaanias. Xfly poolt koostatud MPL (ingl.multi-pilot license) programmi on kinnitanud Eesti Transpordiameti lennundusosakond, kuid praktiline õpe viiakse läbi saja-aastase ajalooga ettevõttes Patria. Õppekava ja praktilist lendamist juhendavad oma ala professionaalid ja suurte kogemustega tippspetsialistid.

Programmis osalev kadett Oskari Järvela jagab oma entusiasmi sellise võimaluse üle: “Olen pilooditööst unistanud nii kaua kui end mäletan. Lennunduspisikuga nakatusin juba varases lapsepõlves, kuna mu ema töötas stjuardessina, siis käisin temaga mitmel pool kaasas. Tunnen end priviligeerituna, kuna mul on võimalus õppida siin Xfly lennukoolis piloodiks ning ootan huviga oma karjääri algust,” väljendab lennukooli kadett oma rõõmu väljavalituks saamise üle ning lisab, et kolis oma kodulinnast Helsingist Tamperesse, et teha karjääri just lennunduses.

Pilootide koolitamine oma koolitusprogrammi alusel on oluline verstapost Xfly kasvuteekonnal. Ettevõte hoolitseb sellisel moel oma järelkasvu eest, et toetada lennufirma ambitsioonikat kasvustrateegiat. “Meie koostöökogemus Patriaga on ületanud kõik ootused. Oleme väga põnevil tuleviku osas ja meil on ääretult hea meel, et oleme leidnud üles andekad ning kõrgelt motiveeritud noored, kes on valmis alustama oma karjääri kasvavas lennundussektoris. Piloodiamet annab inimestele pikkadeks aastateks väga põneva töö ja kindlustunde, sest nõudlus heade lennundusspetsialistide järgi kasvab prognooside kohaselt pidevalt,” kommenteerib Xfly ja Nordica lennufirmade turunduse-, kommunikatsiooni ja jätkusuutlikkuse juht Toomas Uibo, ning lisab: ”Väga oluline on ka märkida, et edukalt piloodikoolituse lõpetanutel avaneb koheselt võimalus meie juures tööd saada kas Soomes või mõnes meie Skandinaavia baasis. See on väga suur pluss karjääri planeerimise juures.”

“Vastloodud ATR72 MPL program koostöös Xfly’ga on suurepärane täiendus Patria olemasolevale MPL koolituste portfellile. Oleme äärmiselt rõõmsad selle üle, et saame juba täna alustada Xfly tulevaste pilootide koolitamisega ning oleme veendunud, et pärast meie sisutiheda koolitusprogrammi edukat läbimist saavad nad lennufirmale olulisteks meeskonnaliikmeteks. Meie ATR72 MPL program on arvatavasti unikaalne kogu maailmas. Jagame hea meelega oma MPL kogemusi Xfly dünaamilise ja rahvusvahelise meeskonnaga,” kommenteerib Patria Põhjamaade regiooni vanemasepresident Mats Warstedt.

PATRIA kuulub 50.1% ulatuses Soome riigile ning 49.9% ulatuses Norra päritolu Kongsberg Defence & Aerospace AS’le. Soome ettevõte on tuntud bränd Euroopa kaitse- ja lennundusvaldkonnas ning tööandjaks enam kui 3000 inimesele nii Soomes, Eestis, Norras, Rootsis, Belgias, Hollandis kui ka Hispaanias.

Nordic Aviation Group on Eesti riigile kuuluv lennundusettevõte, mis opereerib kahe brändi – Xfly ja Nordica – all lende teistele lennufirmadele. Xfly ja Nordica baasid asuvad Tallinnas, Vilniuses, Stockholmis, Aarhusis, Kopenhaagenis, Turus, Lissabonis, Sofias ja varsti ka Münhenis ning Hamburgis. Grupi lennukipark küündib käesoleval aastal juba 22 lennukini, ning jaguneb selliste lennukitüüpide nagu ATR72-600 (70 kohta), CRJ900 (88 kohta) ja Airbus A320 (180 istekohta) ning Airbus A320NEO (180 kohta) vahel. Ettevõte on sõlminud pikaajalised strateegilised koostöölepingud lennufirmadega SAS, TAP, Marabu ja hooajalise lepingu Cyprus Airways.

Eesti lennundusgrupp on tööandjaks juba ligi 700 lennundusspetsialistile üle Euroopa. Gruppi kuuluvate ettevõtete põhitegevusalaks on lendude opereerimine teistele lennufirmadele. Lende opereeritakse ACMI ehk märgrendi lepingute alusel, samuti opereeritakse regionaalseid subsideeritud hankelende, mida  lennunduses tuntakse ka PSO teenuste all (public service obligations). Tallinnast lennatakse tšarterlende populaarsetesse puhkusesihtkohtadesse. Eesti lennufirma värbab aktiivselt juurde uusi spetsialiste oma karjääriportaali jobs.nagroup.ee kaudu ning koolitab uusi piloote oma MPL õppeprogrammi alusel. Infot piloodikarjääri kohta leiab firma lennuakadeemia kodulehelt www.flightacademy.ee.

Share this article: