All news
21 märts 2023
by Eero Pärgmäe
Share this article:

Märtsist muutusid droonilennutamise reeglid lihtsamaks

Alates 2. märtsist 2023 kadus ära mehitamata õhusõidukite lennutajate jaoks kohustus kooskõlastada oma lennud Transpordiametis. Küll aga tuleb järgida piiranguid teatud alades, mida võib näha uuest Lennuliiklusteeninduse AS-i kodulehel asuvast kaardirakendusest.

Päris vabaks lendamine droonilennutajatele siiski ei muutu ning pilootidel tuleb vastloodud kaardirakendusest Estonian Drone Map järgida õhuruumis kehtestatud alalistes geograafilistes piirkondades nende alade kohta käivat lisainformatsiooni ja lendamise tingimusi.

Mida täpsemalt teha tuleb ja kus asub uus droonikaart loe SIIT.

Pikemas plaanis on Lennuliiklusteeninduse AS arendamas mehitamata lennuliikluskorralduseks sobivat lahendust eesmärgiga luua droonide lennutajatele mugav ja lihtne platvorm, mis ajas täiustub veelgi ja vähendab olulisel määral käsitsi teostatavaid ülesandeid, nagu näiteks lennueelse loa hankimine alades, kus see on nõutud. Paraku muutuvad ilmastikuolud ja äriline vajadus kiiresti, mistõttu on mitu päeva lennu ette planeerimine ebaefektiivne. Lähiajal valmiv uus kasutajarakendus võimaldab lisaks täiustatud geoteadlikkuse informatsioonile ka vajadusel vahetut lennueelset kooskõlastamist lennujuhtimisega, mis on samm lähemale U-space teenuste loomisel mehitamata lennutegevuse toetamiseks. Uut lahendust on Lennuliiklusteenindusel plaanis tutvustada juba käesoleval aastal.

Share this article: