All news
01 juuni 2021
by Eero Pärgmäe
Share this article:

Eesti Lennuakadeemia ja Rahvusvaheline Lennutranspordi Ühendus sõlmisid koostöölepingu

7. mail allkirjastati Eesti Lennuakadeemia (ELA) ja Rahvusvahelise Lennutranspordi Ühenduse (IATA) vahel koostööleping, mille alusel sai lennuakadeemiast Eesti esimene IATA poolt volitatud koolitusorganisatsioon. Volitatud koolitusorganisatsiooni staatus tähendab, et ELA tohib hakata pakkuma peamiselt lennundussektorile suunatud lepingujärgseid koolituskursusi, kasutades selleks IATA välja töötatud koolitusmaterjale, mida viivad läbi IATA heakskiidu saanud ELA koolitajad. Volitatud koolitusorganisatsiooniks saamiseks tuli läbida IATA akrediteerimine, mille käigus hinnati organisatsiooni tervikuna, aga ka koolitust teostavaid eksperte.

Catrin Mattsson, IATA Põhja-Euroopa ja Balti piirkonna juht, kiitis lennuakadeemia initsiatiivi ja sõnas: „Juba lühikese aja vältel on näha, et kvaliteet on lennuakadeemia tegevuse märksõna, aga sellel väikesel koolil on ka lennukat visiooni”. Mattson lisas, et neil on väga hea meel näha, et tänu lennuakadeemiale on Eesti nüüd IATA koostöövõrgustiku kaardil.

Koolituskursusi hakatakase esmalt pakkuma kooli enda õppuritele, integreerides kursused erinevatesse õppekavadesse, sh sel sügisel avatavasse kommertslennunduse juhtimise õppekavasse. Lennuakadeemia rektori Koit Kaskeli hinnangul tulevad koolitused esimesele ingliskeelsele õppekavale suureks kasuks. „Tipptasemel IATA kursuste pakkumine täiesti uues õppekavas toetab õppe kvaliteeti ja tõstab selle usaldusväärsust,“  kommenteeris rektor koostööd. Järgmisena hakatakse koolituskursusi pakkuma Eesti turule mõeldud koolituspakettide näol ning seda eelkõige lennundusettevõtetele, kuid ka neile, kel varasem kokkupuude lennundusega puudub. Tulevikuperspektiivis nähakse koolituste pakkumise laiendamist välisturgudele.

Koolitused on mitmetahulised ja ELA poolt esimeste seas pakutavad hõlmavad maapealset teenindust lennujaamades, ohutust, kvaliteeti ja lennundusettevõtete protsesse. Õppe mahud sõltuvad kursusest, kuid kõik kursused lõpevad IATA eksamiga. Kursuse läbimisel väljastatakse osalejatele IATA ja ELA sertifikaadid, mis on rahvusvaheliselt tunnustatud. Lähiaastatel pole välistatud, et koostöö laieneb ühiste õppekavadeni või lausa regionaalse koolituspartnerluseni.

Rahvusvaheline Lennutranspordi Ühendus ehk IATA on Kanadas asuva peakontoriga kaubandusühing, mille eesmärgiks on esindada lennundusettevõtteid ja aidata kaasa nende tegevusele. IATA hõlmab 290 lennufirmat ning suunab poliitikaid ja ühtsete ülemaailmsete lennundusstandardite välja töötamist lennundusohutuse, turvalisuse ning jätkusuutlikkuse valdkondades.

Share this article: